Skip to main content
To KTH's start page To KTH's start page

Ögats bildkvalitet och utveckling av närsynthet hos barn

Fler barn blir närsynta – hjälp oss förstå hur utvecklingen kan bromsas!
Just nu pågår den första forskningsstudien i Sverige om hur uppkomsten av närsynthet påverkas av bilden på näthinnan. I studien följs synutvecklingen hos normalseende och närsynta barn i åldrarna 6–15 år. Vill du och ditt barn bidra till forskningen genom att vara med?

Närsynthet är idag det vanligaste synfelet och antalet närsynta barn och ungdomar ökar kraftigt i stora delar av världen. WHO uppskattar att ca 50% av befolkningen kommer vara närsynta år 2050. I Sverige har det bara utförts några få forskningsstudier om närsynthet, men de som gjorts visar att förekomsten ökar även här. Det är viktigt att fånga upp utvecklingen av närsynthet hos barn eftersom det medför vissa risker att bli mer närsynt över tid när ögat växer och näthinnan blir tunnare.

Vi forskar om hur uppkomsten av närsynthet samverkar med ögats optiska fel och hur olika optiska korrektioner påverkar detta. De senaste åren har det kommit flera optiska behandlingsformer på marknaden som bromsar närsynthetsutvecklingen. Behandlingarna har visat sig vara effektiva i andra delar av världen men har ännu inte studerats i Sverige. I vår studie följer vi både barn med och utan optisk närsynthetsbehandling (myopikontroll med glasögon eller kontaktlinser) i upp till åtta år för att förstå varför vissa barn blir närsynta och andra inte, samt varför effekten av optiska närsynthetsbehandlingar varierar mellan olika personer. Målet är att minska förekomsten av närsynthet genom att utveckla instrument och rutiner för att i ett tidigt stadium hitta barn som riskerar att utveckla stor närsynthet och ge en individanpassad behandling.

Vi har fortfarande forskningsplatser kvar i studien. Vi vill mäta synen och de optiska felen i barns ögon och göra uppföljande mätningar under de kommande åren. Observera att vi inte ger ut någon korrektion eller utför någon behandling inom själva studien. Vi vill mäta både på normalseende barn i åldrarna 6-9 år och på redan närsynta barn i åldrarna 6-15 år (både de som planerar att börja med myopikontroll och de som inte gör det). 

Fyll i kontaktformuläret  ifall du och ditt barn är intresserade av studien, så hör vi av oss!

Tack för din hjälp!

Mätningarna utförs på “Eye Centre of Excellence”, Eugeniavägen 12 i Solna. Mer information om forskningsstudien:

Inbjudan (pdf 101 kB)

Info vårdnadshavare (pdf 113 kB)   Info vårdnadshavare när myopikontroll planeras (pdf 159 kB)

Info ungdom (pdf 111 kB)   Info ungdom när myopikontroll planeras (pdf 151 kB)

Info barn (pdf 104 kB)   Info barn när myopikontroll planeras (pdf 125 kB)

Forskningshuvudmän för projektet är Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Karolinska Institutet (KI) i samarbete med Mitt Universitetet (MIUN). Studien finansieras av Vetenskapsrådet och är godkänt av Etikprövningsmyndigheten. Ansvarig är Linda Lundström, Professor vid KTH, Institutionen för tillämpad fysik, Roslagstullsbacken 21, 106 91 Stockholm. Telefon: 073-683 7041, E-post: linda@biox.kth.se